Większość otaczających nas rodzajów materii (materiałów) to mieszaniny. Istnieje wiele typów mieszanin różniących się:
1. Liczbą składników (2 lub więcej)
2. Zawartością ilościową poszczególnych składników (stężeniem)
3. Jednorodnością (stopniem rozdrabniania składników)
4. Liczbą faz
5. Stanem skupienia
Mieszaniny można dzielić wiele sposobów w zależności od przyjętego kryterium. Jednym z takich kryteriów jest wzrokowe rozróżnienie składników. Na tej podstawie dzieli się mieszaniny na jednorodne (składniki są nierozróżnialne wzrokowo) i niejednorodne (składniki są rozróżnialne wzrokowo). Mieszaniny niejednorodne dzieli się na rozdrobnione i nierozdrobnione.
Doświadczenie:
Szczególnym przypadkiem określania składu mieszaniny jest tzw. stężenie, stosowane do określenia skladu mieszanin jednorodnych, czyli roztworów. Używa się kilku sposobów określania stężenia.
Ponadto chemicy używają umownych, bardzo orientacyjnych określeń: roztwór rozcieńczony lub stężony.
Roztwór rozcieńczony to taki, w którym ilość substancji rozpuszczonej jest niewielka (zwykle kilka %) w porównaniu z ilością rozpuszczalnika.
Roztwór stężony to taki, w którym ilość substancji rozpuszczonej jest duża (kilkadziesiąt %)
Stężenie procentowe- procent masowy substancji rozpuszczonej w stosunku do masy roztworu.
Stężenie molowe- liczba moli substancji rozpuszczonej w 1 dm sześciennym roztworu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz